De Chasse à Courre

de-jacht-basset-artesien-normand-12Ofschoon verreweg de meeste Bassets Artésien Normand in ons land gezinshonden zijn met dagelijks een fijne wandeling met hun baas, hier een blik op hun talenten als jachthond. De Basset is een gebruikshond, een Franse jachthond, behorende tot de groep ‘Chiens Courants’.
de-jacht-basset-artesien-normand-11Hij is geschikt voor de jacht te voet. Hij is in staat om op eigen initiatief het wild – zonder het te pakken – op te sporen ‘quêter’, uit de dekking te drijven, ‘lancer’ en het te volgen, ‘mener’. Hij kan dit alleen en in meuteverband. Een ideale meute is samengesteld uit Bassets met verschillende talenten: de Chien de Tête, de Basset die het meeste initiatief neemt; de Chien de Centre, de volger en de Chien de Chemin, die zorgvuldig speurt opdat geen spoortje hem ontgaat.


Een ‘creanceur’ heeft de ideale eigenschap om spoorvast te zijn, ongeacht welk wild het spoor dat hij volgt, kruist. Het is een prachtig schouwspel om een meute Bassets aan het werk te zien en hun tonen te beluisteren die hun emotie weergeven.

de-jacht-basset-artesien-normand-3